Edugross

Class 6 Maths MCQ

Chapter 1 – Knowing Our Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The greatest of the numbers
123, 27, 650, 2342, 40000 is
(a) 40000
(b) 2342
(c) 27
(d) 650

Answer: (a)

Question 2.
The greatest of the numbers
1000, 10000, 10, 1000000, 100000 is
(a) 1000000
(b) 100000
(c) 10000
(d) 1000

Answer: (a)

Question 3.
The smallest of the numbers
1000, 50000, 111, 3222, 225 is
(a) 111
(b) 225
(c) 1000
(d) 3222

Answer: (a)

Question 4.
The smallest of the numbers
2325, 2352, 2235, 2253, 2523, 2532 is
(a) 2235
(b) 2253
(c) 2325
(d) 2532

Answer: (a)

Question 5.
Using the digits 1, 2, 3, 4 without repetition, the greatest 4-digit number that can be made is
(a) 4321
(b) 4312
(c) 4213
(d) 4231

Answer: (a)

Question 6.
Using the digits 1, 5, 7, 2 without repetition, the greatest 4-digit number that can be made is
(a) 7521
(b) 7512
(c) 7215
(d) 7251

Answer: (a)

Question 7.
Using the digits 3, 5, 7, 0 without repetition the greatest 4-digit number that can be made is
(a) 7530
(b) 7503
(c) 7350
(d) 7305

Answer: (a)

Question 8.
The smallest 4-digit number that can be made using the digits 1,8,5,3 without repetition is
(a) 1583
(b) 1538
(c) 1385
(d) 1358

Answer: (d)

Question 9.
The smallest 4-digit number that can be made using the digits 5,3,6,4 without repetition is
(a) 3546
(b) 3564
(c) 3456
(d) 3465

Answer: (c)

Question 10.
The smallest 4-digit number that can be made using the digits 6, 5, 0, 4 without repetition is
(a) 4560
(b) 4056
(c) 4065
(d) 4506

Answer: (b)

Question 11.
Make the greatest 4-digit number by using any one digit of 2. 6. 5 twice.
(a) 6652
(b) 6625
(c) 6256
(d) 6265

Answer: (a)

Question 12.
Make the greatest 4-digit number by using any one digit of 0, 3, 6 twice.
(a) 6630
(b) 6603
(c) 6360
(d) 6306

Answer: (a)

Question 13.
Make the smallest 4-digit number by using any one digit of 4,3,2 twice.
(a) 2234
(b) 2243
(c) 2432
(d) 2324

Answer: (a)

Question 14.
Make the smallest 4-digit number by using any one digit of 7, 0, 6 twice.
(a) 6007
(b) 6070
(c) 6700
(d) None of these

Answer: (a)

Question 15.
Take two digits, say 1 and 2. Make the greatest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 1122
(b) 2112
(c) 2121
(d) 2211

Answer: (d)

Question 16.
Take two digits, say 3 and 4. Make the smallest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 3344
(b) 4433
(c) 4343
(d) 4334

Answer: (a)

Question 17.
Take two digits 0 and 1. Make the greatest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 1100
(b) 1001
(c) 1010
(d) None of these

Answer: (a)

Question 18.
Take two digits, 0 and 1. Make the smallest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 1001
(b) 1010
(c) 1100
(d) None of these

Answer: (a)

Question 19.
Make the greatest 4-digit number using any four different digits with the condition that 5 is at ones place.
(a) 9875
(b) 9857
(c) 9758
(d) 9785

Answer: (a)

Question 20.
Make the smallest four-digit number using any four different digits such that 5 is at ones place,
(a) 1025
(b) 1205
(c) 1250
(d) None of these

Answer: (a)

Question 21.
Arrange the following numbers in ascending
order: 132,2000,7500,525.
(а) 7500,2000,525,132
(b) 132,525,2000,7500
(c) 132,525,7500,2000
(d) 7500,2000,132,525

Answer: (b)

Question 22.
Arrange the following numbers in descending
order: 4000,8500,50600,7235.
(а) 50600,8500,7235,4000
(b) 50600,8500,4000,7235
(c) 50600,7235,8500,4000
(d) 50600,7235,4000,8500

Answer: (a)

Question 23.
The greatest 2-digit number is
(a) 98
(b) 99
(c) 79
(d) 89

Answer: (b)

Question 24.
The smallest 2-digit number is
(a) 31
(b) 21
(c) 11
(d) 10

Answer: (d)

Question 25.
The greatest 3-digit number is
(a) 991
(b) 997
(c) 999
(d) 998

Answer: (c)

Question 26.
The smallest 3-digit number is
(a) 100
(b) 101
(c) 111
(d) none of these

Answer: (a)

Question 27.
The greatest 4-digit number is
(a) 8888
(b) 6789
(c) 9876
(d) 9999

Answer: (d)

Question 28.
The smallest 4-digit number is
(a) 1001
(b) 1000
(c) 1111
(d) 9999

Answer: (b)

Question 29.
Which of the following numbers comes next to 999?
(a) 100
(b) 998
(c) 1000
(d) None of these

Answer: (c)

Question 30.
Which of the following numbers comes just before 1000?
(a) 999
(b) 1001
(c) 990
(d) 909

Answer: (a)

Question 31.
Which of the following numbers is equal to 1 lakh?
(a) 100000
(b) 10000
(c) 1000
(d) 100

Answer: (a)

Question 32.
Which of the following numbers is equal to 1 crore ?
(a) 10000000
(b) 1000000
(c) 100000
(d) 10000

Answer: (a)

Question 33.
1 million = how many lakh?
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 10000

Answer: (a)

Question 34.
1 crore = how many million?
(a) 10000
(b) 1000
(c) 100
(d) 10

Answer: (d)

Question 35.
1 billion = how many million?
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 10000

Answer: (c)

Question 36.
1 lakh = how many ten thousand?
(a) 1
(b) 10
(c) 100
(d) 1000

Answer: (b)

Question 37.
1 million = how many hundred thousand?
(a) 10
(b) 100
(c) 1
(d) None of these

Answer: (a)

Question 38.
1 crore = how many ten lakhs?
(a) 100
(b) 1
(c) 10
(d) None of these

Answer: (c)

Question 39.
Insert comma suitably in 67810138 by using International System.
(a) 67,810,138
(b) 67,81,01,38
(c) 6,78,10,138
(d) 678,10,138

Answer: (a)

Question 40.
1 centimetre =? millimetres
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) none of these

Answer: (a)

Question 41.
1 metre =? centimetres
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) none of these

Answer: (b)

Question 42.
1 metre =? millimetres
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) none of these

Answer: (c)

Question 43.
1 Kilometre =? metres
(a) 1000
(b) 10
(c) 100
(d) none of these

Answer: (a)

Question 44.
1 km = ? mm
(a) 10,00,000
(b) 1,00,000
(c) 10,000
(d) 1000

Answer: (a)

Question 45.
49 to the nearest tens is
(a) 50
(b) 40
(c) 45
(d) 55

Answer: (a)

Question 46.
123 to the nearest tens is
(a) 130
(b) 120
(c) 125
(d) 123

Answer: (b)

Question 47.
Which of the following rounding off is correct?
(a) 841 → 800
(b) 286 → 200
(c) 9870 → 9800
(d) 87 → 80

Answer: (a)

Question 48.
In Roman numerals L stands for
(a) 100
(b) 50
(c) 70
(d) 90

Answer: (b)

Question 49.
In Roman numerals C stands for
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 1

Answer: (b)

Question 50.
In Raman numerals D stands for
(a) 100
(b) 1000
(c) 500
(d) 10

Answer: (c)

Question 51.
In Raman numerals M stands for
(a) 1000
(b) 100
(c) 10
(d) none of these

Answer: (a)

Question 52.
60 in Roman numerals is
(a) LX
(b) LXX
(c) LXXX
(d) XL

Answer: (a)

Question 53.
80 in Roman numerals is
(a) LXXX
(b) LXX
(c) LX
(d) XXXL

Answer: (a)

Question 54.
90 in Roman numerals is
(a) XL
(d) XC
(c) CX
(d) LX

Answer: (b)

Question 55.
I made an expenditure of ₹ 2725 in November, 2009 and of ₹ 2275 in December, 2009. What is the total expenditure made by me in November, 2009 and December, 2009 together?
(a) ₹ 2000
(b) ₹ 3000
(c) ₹ 4000
(d) ₹ 5000

Answer: (d)
Hint:
Total expenditure = 2725 + 2275 = 5000

Question 56.
The difference between the greatest number of 4-digit and the smallest number of 5-digit is
(a) 1
(b) 10
(c) 100
(d) 11

Answer: (a)
Hint:
Difference = 10,000 – 9999 = 1

Question 57.
The monthly salary of Apala is ₹ 20975 and that of Meenu is ₹ 15875. The difference of their monthly salaries is
(a) ₹ 6000
(b) ₹ 4900
(c) ₹ 5000
(d) ₹ 5100

Answer: (d)
Hint:
Difference = 20975 – 15875 = 5100

Question 58.
To stitch a trouser 1 m 25 cm cloth is required. Out of 10 m cloth, how many trousers can be stitched?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer: (d)
Hint:
1 m 25 cm = 125 cm
10m = 1000cm
1000 ÷ 125 = 8

Question 59.
Manish multiplied 100 by 89 instead of multiplying by 79. How much was his answer greater than the correct answer?
(a) 100
(b) 1000
(c) 10000
(d) None of these

Answer: (b)
Hint:
100 × 89 = 8900
100 × 79 = 7900
8900 – 7900 = 1000

Question 60.
Sangeeta types 25 pages per day. How many pages will she type in the month of November ?
(a) 900
(b) 800
(c) 700
(d) 750

Answer: (d)
Hint:
Number of days in
November, 2009 = 30
25 × 30 = 750

Chapter 2 – Whole Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The successor of 99 is
(a) 99
(b) 98
(c) 100
(d) none of these

Answer: (c)

Question 2.
The predecessor of 100 is
(a) 101
(b) 100
(c) 99
(d) none of these

Answer: (c)

Question 3.
The successor of 27 is
(a) 26
(b) 25
(c) 24
(d) 28

Answer: (d)

Question 4.
The predecessor of 36 is
(a) 34
(b) 35
(c) 33
(d) 37

Answer: (b)

Question 5.
The natural number that has no predecessor is
(a) 1
(b) 10
(c) 100
(d) 1000

Answer: (a)

Question 6.
The difference between the successor of a number and the number it self is
(a) 0
(b) – 1
(c) 1
(d) none of these

Answer: (c)

Question 7.
The difference between the predecessor of a number and the number it self is
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer: (b)

Question 8.
The difference between the successor and the predecessor of a number is
(a) 1
(b) 2
(c) -1
(d) -2

Answer: (b)

Question 9.
To find the predecessor of a number, we have to subtract from the number itself.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (a)

Question 10.
To find the successor of a number, we have to add the number itself.
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer: (d)

Question 11.
The smallest whole number is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) none of these

Answer: (a)

Question 12.
Which of the following statement is true?
(а) All natural numbers are also whole numbers.
(b) All whole numbers are also natural numbers.
(c) There is no smallest whole number.
(d) The greatest whole number is 100

Answer: (a)

Question 13.
Which of the following is true?
(a) 210 > 201
(b) 210 < 201
(c) 210 = 201
(d) none of these

Answer: (a)

Question 14.
Which of the following statement is true?
(a) 1 is the smallest natural number.
(b) 50 is the predecessor of 49.
(c) 1 is the smallest whole number.
(d) 599 is the successor of 600

Answer: (a)

Question 15.
Which of the following statement is true?
(a) The whole number 0 has no predecessor.
(b) There are 10 whole numbers between 11 to 21.
(c) The successor of a two digit number is always a two digit number.
(d) The predecessor of a two digit number is never a single digit number

Answer: (a)

Question 16.
How many natural numbers are there between 1 and 10?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

Answer: (c)

Question 17.
Find 27 ÷ (9 ÷ 3).
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 27

Answer: (c)

Question 18.
Find (24 ÷ 4) – 2.
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 2

Answer: (b)

Question 19.
Which of the following will not represent zero?
(a) 0 + 1
(b) 0 × 0
(c) \(\frac { 0 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 2-2 }{ 2 }\)

Answer: (a)

Question 20.
1 ÷ 0 =
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) not defined

Answer: (d)

Question 21.
‘Whole numbers are closed under addition and multiplication.’ This property is known as
(a) closure property
(b) commutativity of addition and multiplication
(c) associativity of addition and multiplication
(d) distributivity of multiplication over addition

Answer: (a)

Question 22.
‘3 + 5 = 5 + 3’
The above is known as
(a) closure property
(b) commutativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) none of these

Answer: (b)

Question 23.
‘3 × 5 = 5 × 3’
The above is known as
(a) closure property
(b) commutativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) none of these

Answer: (c)

Question 24.
‘(1 + 2) + 3 = 1 + (2 + 3)’
The above is known as
(a) commutativity of addition
(b) associativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) associativity of multiplication

Answer: (b)

Question 25.
‘(2 × 3) × 4 = 2 × (3 × 4)’
The above is known as
(a) commutativity of addition
(b) associativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) associativity of multiplication

Answer: (d)

Question 26.
‘2 × (3 + 4) = (2 × 3) + (2 × 4)’
The above is known as
(a) distributivity of multiplication over addition
(b) associativity of addition
(c) associativity of multiplication
(d) none of these

Answer: (a)

Question 27.
I purchased 10 litres of milk in the morning and 5 litres of milk in the evening. If the milk costs ₹ 30 per litre, how much money will I have to pay to the milkman?
(a) ₹ 450
(b) ₹ 300
(c) ₹ 150
(d) none of these

Answer: (a)
Hint:
Required money = (10 + 5) 30 =10 × 30 + 5 × 30 = 300 + 150 = 450.

Question 28.
Which of the following is true?
(a) The number 2 can be arranged as a line.
(b) The number 2 can be arranged as a square.
(c) The number 2 can be arranged as a triangle.
(d) The number 2 can be arranged as a rectangle

Answer: (a)

Question 29.
The number 5 can be arranged as a
(a) line
(b) rectangle
(c) square
(d) triangle

Answer: (a)

Question 30.
The number 6 cannot be shown as a
(a) square
(b) line
(c) rectangle
(d) triangle

Answer: (a)

Question 31.
The number 10 cannot be shown as a
(a) square
(b) rectangle
(c) line
(d) triangle

Answer: (a)

Question 32.
Which of the following numbers can be shown as square?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 16

Answer: (d)

Question 33.
First triangular number is
(a) 3
(b) 6
(c) 10
(d) 15

Answer: (a)

Question 34.
Which of the following numbers cannot be shown by two rectangles?
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 15

Answer: (d)

Question 35.
Which of the following numbers is not a triangular number?
(a) 3
(b) 6
(c) 10
(d) 9

Answer: (d)

Question 36.
Which of the following numbers cannot be arranged as a rectangle?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 7

Answer: (d)

Chapter 3 – Playing with Numbers Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following numbers is not a factor of 68?
(a) 2
(b) 4
(c) 17
(d) 6

Answer: (d)

Question 2.
Which of tfie following numbers is not a factor of 36?
(a) 2
(b) 4
(c) 18
(d) 8

Answer: (d)

Question 3.
Which of the following numbers is not a factor of 24?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (d)

Question 4.
Which of the following numbers is not a factor of 15?
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (c)

Question 5.
Which of the following number is not a factor of 21?
(a) 1
(b) 3
(c) 6
(d) 7

Answer: (c)

Question 6.
Which of the following number is not a multiple of 27?
(a) 1
(b) 3
(c) 9
(d) 6

Answer: (d)

Question 7.
Which of the following numbers is not a factor of 12?
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 8

Answer: (d)

Question 8.
Which of the following numbers is not a factor of 20?
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer: (d)

Question 9.
Which of the following number is not a factor of 18?
(a) 2
(b) 3
(c) 6
(d) 8

Answer: (d)

Question 10.
Which of the following number is not a multiple of 6?
(a) 12
(b) 21
(c) 24
(d) 36

Answer: (b)

Question 11.
Which of the following number is not a multiple of 5?
(a) 15
(b) 20
(c) 30
(d) 33

Answer: (d)

Question 12.
Which of the following number is not a multiple of 9?
(a) 18
(b) 36
(c) 81
(d) 75

Answer: (d)

Question 13.
The smallest prime number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 14.
The smallest composite number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 15.
The prime number which is even, is
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 13

Answer: (a)

Question 16.
1 is
(a) a prime number
(b) a composite number
(c) neither prime nor composite
(d) an even number

Answer: (c)

Question 17.
The smallest odd number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (a)

Question 18.
The smallest even number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 19.
The least prime number between 1 and 10 is
(a) 2
(b) 5
(c) 3
(d) 7

Answer: (a)

Question 20.
The greatest prime number between 1 and 10 is
(a) 7
(b) 5
(c) 3
(d) 2

Answer: (a)

Question 21.
Which of the following numbers is prime?
(a) 21
(b) 12
(c) 17
(d) 39

Answer: (c)

Question 22.
Which of the following numbers is composite?
(a) 19
(b) 23
(c) 6
(d) 29

Answer: (c)

Question 23.
Which of the following statements is true?
(a) The product of two even numbers is always even.
(b) The sum of three odd numbers is even.
(c) All prime numbers are odd.
(d) Prime numbers do not have any factors.

Answer: (a)

Question 24.
Which of the following statements is false?
(a) All even numbers are composite numbers.
(b) If an even number is divided by 2, the quotient may be odd or even.
(c) The sum of two odd numbers and one even number is even.
(d) Sum of two prime numbers is not always even.

Answer: (a)

Question 25.
128 is divisible by
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 10

Answer: (a)

Question 26.
275 is divisible by
(a) 5
(b) 3
(c) 6
(d) 8

Answer: (a)

Question 27.
116 is divisible by
(a) 2
(b) 3
(c) 6
(d) 8

Answer: (a)

Question 28.
200 is divisible by
(a) 8
(b) 3
(c) 6
(d) 11

Answer: (a)

Question 29.
1331 is divisible by
(a) 11
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer: (a)

Question 30.
1000 is divisible by
(a) 10
(b) 6
(c) 3
(d) 11

Answer: (a)

Question 31.
The greatest common factor of 8 and 20 is
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 8

Answer: (c)

Question 32.
The common factor of 9 and 15 is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 15

Answer: (a)

Question 33.
The common factor of 4 and 15 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer: (a)

Question 34.
Which of the following pairs of number are not co-prime?
(a) 7,15
(b) 12,49
(c) 18,23
(d) 12,21

Answer: (d)

Question 35.
Which of the following pairs of number are co-prime?
(a) 30,415
(b) 17, 68
(c) 16, 81
(d) 15, 100

Answer: (c)

Question 36.
The greatest common factor of 4, 8 and 12 is
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 8

Answer: (c)

Question 37.
The greatest common factor of 5, 15 and 25 is
(a) 1
(b) 5
(c) 10
(d) 15

Answer: (b)

Question 38.
The common factor of 3, 4 and 9 is
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 2

Answer: (a)

Question 39.
The greatest common factor of 75,60 and 210 is
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 15

Answer: (d)

Question 40.
The smallest common factor of 4, 12 and 16 is
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 8

Answer: (a)

Question 41.
The HCF of 8 and 12 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 42.
The HCF of 24 and 36 is
(a) 3
(b) 6
(c) 12
(d) 24

Answer: (c)

Question 43.
The HCF of 27 and 63 is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 18

Answer: (c)

Question 44.
The HCF of 36 and 84 is
(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 12

Answer: (d)

Question 45.
The HCF of 30 and 42 is
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 6

Answer: (d)

Question 46.
The LCM of 5 and 20 is
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

Answer: (d)

Question 47.
The LCM of 6 and 18 is
(a) 6
(b) 12
(c) 18
(d) 36

Answer: (c)

Question 48.
The LCM of 12 and 48 is
(a) 6
(b) 12
(c) 24
(d) 48

Answer: (d)

Question 49.
The LCM of 9 and 45 is
(a) 3
(b) 9
(c) 5
(d) 45

Answer: (d)

Question 50.
The LCM of 5 and 6 is
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 60

Answer: (c)


Chapter 4 – Basic Geometrical Ideas Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
How many points are enough to fix a line?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 2.
Two intersecting lines intersect in
(a) 1 point
(b) 2 points
(c) 3 points
(d) 4 points

Answer: (a)

Question 3.
How many lines can pass through one given point?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) Countless

Answer: (d)

Question 4.
How many lines can pass through two given points?
(a) Only one
(b) 2
(c) 4
(d) Countless

Answer: (a)

Question 5.
How many vertices are there in the following figure?

(a) 5
(b) 3
(c) 2
(d) 4

Answer: (a)

Question 6.
How many sides are there in the following figure?

(a) 5
(b) 4
(c) 2
(d) 3

Answer: (a)

Question 7.
How many diagonals are there in the follow-ing figure?

(a) 4
(b) 5
(c) 2
(d) 3

Answer: (b)

Question 8.
How many vertices are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)

Question 9.
How many sides are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)

Question 10.
How many angles are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)

Question 11.
How many vertices are there in a quadrilat¬eral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 12.
How many sides are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 13.
How many angles are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 14.
How many pairs of adjacent sides are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 15.
How many pairs of opposite angles are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 16.
How many pairs of opposite sides are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 17.
How many pairs of adjacent angles are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 18.
Which of the following statements is false?
(a) Two diameters of a circle will necessarily intersect.
(b) The centre of a circle is always in its interior.
(c) Every diameter of a circle is also a chord.
(d) Every chord of a circle is also a diameter.

Answer: (d)

Chapter 5 – Understanding Elementary Shapes Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The angle measure for one complete revolution is
(a) 180°
(b) 360°
(c) 90°
(d) none of these.

Answer: (b)

Question 2.
The angle measure for half a revolution is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these.

Answer: (b)

Question 3.
The angle measure for one-fourth revolution is
(a) 90°
(b) 360°
(c) 180°
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 4.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 9?
(a) 90°
(b) 360°
(c) 180°
(d) none of these.

Answer: (c)

Question 5.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 5 to 8?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 6.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 12 to 9?
(a) 270°
(b) 180°
(c) 360°
(d) 90°.

Answer: (a)

Question 7.
Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 2 to 11?
(a) 270°
(b) 90°
(c) 360°
(d) 180°.

Answer: (a)

Question 8.
Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 6 to 3?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°.

Answer: (c)

Question 9.
What part of a revolution have you turned through if you stand facing north and turn clockwise to face west?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these.

Answer: (c)

Question 10.
What part of a revolution have you turned through if you stand facing east and turn clockwise to face west?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these.

Answer: (b)

Question 11.
What part of a revolution have you turned through, if you stand facing north and turn clockwise to face east?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer: (a)

Question 12.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 12 to 3.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (a)

Question 13.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 4 to 10.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (b)

Question 14.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 3 to 12.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (c)

Question 15.
How many right angles do you make if you start facing north and turn clockwise to south?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (b)

Question 16.
How many right angles do you make if you start facing east and turn clockwise to south?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (a)

Question 17.
How many right angles do you make if you start facing south and turn clockwise to east?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (c)

Question 18.
How many right angles do you make if you start facing east and turn clockwise to east?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (d)

Question 19.
The measure of a right angle is
(a) 45°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 180°.

Answer: (b)

Question 20.
The measure of a straight angle is
(a) 90°
(b) 45°
(c) 180°
(d) 60°.

Answer: (c)

Question 21.
The measure of an acute angle is
(a) < 90°
(b) > 90°
(c) = 90°
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 22.
The measure of an obtuse angle is
(a) < 90°
(b) > 90° and < 180°
(c) = 90°
(d) none of these.

Answer: (b)

Question 23.
The measure of a reflex angle is
(a) 180°
(b) < 180°
(c) > 180°
(d) < 90°.

Answer: (c)

Question 24.
Which of the following angles is the measure of an acute angle?
(a) 30°
(b) 90°
(c) 120°
(d) 210°.

Answer: (a)

Question 25.
Which of the following angles is the measure of an obtuse angle?
(a) 120°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 240°.

Answer: (a)

Question 26.
Which of the following angles is the measure of a reflex angle?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 120°
(d) 270°.

Answer: (d)

Question 27.
A triangle having three unequal sides is called a
(a) scalene triangle
(b) isosceles triangle
(c) equilateral triangle
(d) right triangle.

Answer: (a)

Question 28.
A triangle having two equal sides is called
(a) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right-angled triangle.

Answer: (b)

Question 29.
A triangle having three equal sides is called
(а) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right triangle.

Answer: (c)

Question 30.
Which of the following statement is true?
(a) The opposite sides of a trapezium are par-allel.
(b) All the sides of a parallelogram are of equal in length.
(c) The diagonals of a square are perpendicular to each other.
(d) All the angles of a rectangle are not equal.

Answer: (c)

Question 31.
The following shape is of a

(a) cone
(b) cylinder
(c) sphere
(d) pyramid.

Answer: (d)

Question 32.
The shape is of

(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) cuboid.

Answer: (b)

Question 33.

The shape is of
(a) cone
(b) cylinder
(c) cuboid
(d) sphere

Answer: (b)

Question 34.
The shape is of

(a) cuboid
(b) cylinder
(c) cone
(d) sphere

Answer: (a)

Question 35.
The shape is of

(a) cone
(b) cylinder
(c) sphere
(d) Pyramid

Answer: (c)

Question 36.
The shape is of

(a) triangular prism
(b) pyramid
(c) cuboid
(d) cylinder.

Answer: (a)

Question 37.
The number of faces of the shape is

(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 3

Answer: (c)

Question 38.
The number of edges of the shape is

(a) 4
(b) 8
(c) 10
(d) 12

Answer: (b)

Question 39.
The number of corners of the shape is

(a) 8
(b) 6
(c) 5
(d) 3

Answer: (c)

Question 40.
The number of faces of the shape is

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (d)

Question 41.
The number of edges of the shape is

(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 4

Answer: (c)

Question 42.
The number of comers of the shape is

(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 6

Answer: (d)

Question 43.
The number of faces of the shape is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 44.
The number of edges of the shape is

(a) 3
(b) 6
(c) 4
(d) 15

Answer: (b)

Question 45.
The number of vertices of the shape is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 46.
The number of faces of the shape is

(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 6

Answer: (d)

Question 47.
The number of edges of the shape is

(a) 12
(b) 6
(c) 9
(d) 8

Answer: (a)

Question 48.
The number of vertices of the shape is

(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 8

Answer: (d)

Question 49.
The number of vertices of a sphere is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 50.
The number of comers of a cylinder is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) none of these.

Answer: (a)

Chapter 6 – Integers Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The succeeding number of the number 0 is
(a) –1
(b) 0
(c) 1
(d) 11.

Answer: (c)

Question 2.
The succeeding number of the number – 1 is
(a) –1
(b) 1
(c) 0
(d) -11.

Answer: (c)

Question 3.
The succeeding number of the number – 4 is
(a) -1
(b) -2
(c) -3
(d) -4

Answer: (c)

Question 4.
The succeeding number of the number 9 is
(a) 9
(b) 8
(c) 10
(d) 11.

Answer: (c)

Question 5.
The preceding number of the number 1 is
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) 0.

Answer: (d)

Question 6.
The preceding number of the number 0 is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these.

Answer: (b)

Question 7.
The preceding number of the number 2 is
(a) 3
(b) 1
(c) 0
(d) 4

Answer: (b)

Question 8.
The preceding number of the number 6 is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (d)

Question 9.
An integer between –3 and –1 is
(a) –3
(b) –1
(c) –2
(d) 0

Answer: (c)

Question 10.
Which of the following is true?
(a) 0 < –8
(b) 0 > –8
(c) 4 < –4
(d) 0 > 6.

Answer: (b)

Question 11.
Which of the following is false?
(a) -1 < –2
(b) 79 < 89
(c) –1 < 1
(d) 1 > 0.

Answer: (a)

Question 12.
Which of the following statements is true?
(a) Every positive integer is larger than every negative integer.
(b) Zero is greater than every positive integer.
(c) Zero is smaller than every negative integer.
(d) Farther a number from zero to the right, smaller is its value.

Answer: (a)

Question 13.
Which of the following statements, is false?
(a) Zero is neither a negative integer nor a positive integer.
(b) Zero is less than every positive integer.
(c) Zero is larger than every negative integer.
(d) Farther a number from zero on the left, larger is its value.

Answer: (d)

Question 14.
Which of the following statements, is true?
(a) Greatest negative integer is – 1.
(b) – 10 is to the right of – 8 on a number line.
(c) – 50 is to the left of – 100 on a number line.
(d) – 11 is larger than – 10.

Answer: (a)

Question 15.
(+1) + (+2) = ?
(a) +1
(b) +2
(c) +3
(d) –3

Answer: (c)

Question 16.
(-1) + (-2) = ?
(a) –1
(b) –2
(c) –3
(d) + 3

Answer: (c)

Question 17.
(- 2) + (+ 3) = ?
(a) – 2
(b) + 3
(c) + 1
(d) –1

Answer: (c)

Question 18.
(- 4) + (+ 3) = ?
(a) –1
(b) 1
(c) 0
(d) + 2.

Answer: (a)

Question 19.
(- 1) + (- 1) = ?
(a) – 1
(b) – 2
(c) 2
(d) 0

Answer: (b)

Question 20.
(- 1) + (+ 1 ) = ?
(a) –1
(b) +1
(c) 0
(d) none of these.

Answer: (c)

Question 21.
(-2) – (- 1) = ?
(a) –1
(d) 1
(c) 0
(d) –2

Answer: (a)

Question 22.
(-1) – (-2) = ?
(a) –1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer: (b)

Question 23.
(- 1) + ? = 0
(a) +1
(b) –1
(c) 0
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 24.
10 + ? = 0
(a) –1
(b) –10
(c) 0
(d) 1

Answer: (b)

Question 25.
9 + (- 9) = ?
(a) 9
(b) -9
(c) 1
(d) 0

Answer: (d)

Question 26.
(- 1) + ? = – 2
(a) 1
(b) –1
(c) 0
(d) 2

Answer: (b)

Question 27.
? – 5 = –5
(a) 0
(b) 5
(c) -5
(d) 1

Answer: (a)

Question 28.
? – 4 = – 2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (b)

Question 29.
2 – (- 1) – 2 – (- 3) =
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: (a)

Question 30.
2 – (- 1) – (- 2)
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 5

Answer: (d)

Chapter 7 – Fractions Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The fraction representing the shaded portion is

(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 8 }\)

Answer: (a)

Question 2.
The fraction representing the shaded portion is

(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 8 }\)

Answer: (b)

Question 3.
The fraction representing the shaded portion is

(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer: (c)

Question 4.
The fraction representing the shaded portion is

(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) none of these

Answer: (c)

Question 5.
The fraction representing the shaded portion is

(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Answer: (d)

Question 6.
What fraction of ₹ 1 is 50 paise?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer: (a)

Question 7.
What fraction of ₹ 1 is 25 paise?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer: (b)

Question 8.
What fraction of an hour is 30 minutes?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 5 }\)

Answer: (b)

Question 9.
What fraction of a day is 12 hours?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Answer: (a)

Question 10.
Which of the following is a proper fraction?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 2 }\)

Answer: (a)

Question 11.
Which of the following is a proper fraction?
(a) \(\frac { 0 }{ 1 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 11 }{ 3 }\)

Answer: (a)

Question 12.
Which of the following is a proper fraction whose numerator is 1 and denominator is 3?
(a) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 12 }\)

Answer: (a)

Question 13.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 4 }\)

Answer: (d)

Question 14.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 8 }\)
(c) \(\frac { 11 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Answer: (c)

Question 15.
Express \(\frac { 5 }{ 2 }\) as a mixed fraction.
(a) 1 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 2 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) 3 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) 4 \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer: (b)

Question 16.
Express \(\frac { 9 }{ 4 }\) as a mixed fraction.
(a) 2 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) 3 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) 4 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(d) 5 \(\frac { 1 }{ 4 }\)

Answer: (a)

Question 17.
Express the mixed fraction 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) as an improper fraction.
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer: (b)

Question 18.
Express the mixed fraction 2 \(\frac { 3 }{ 4 }\) as an improper fraction.
(a) \(\frac { 11 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 11 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 11 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 11 }\)

Answer: (a)

Question 19.
The simplest form of \(\frac { 12 }{ 20 }\) is
(a) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 5 }\)

Answer: (c)

Question 20.
The simplest form of \(\frac { 45 }{ 20 }\) is
(a) \(\frac { 9 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 9 }\)

Answer: (a)

Question 21.
Which of the following fractions is not equivalent to \(\frac { 1 }{ 3 }\) ?
(a) \(\frac { 5 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 6 }{ 18 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 20 }\)

Answer: (d)

Question 22.
Which of the following fractions is equivalent to \(\frac { 3 }{ 4 }\)?
(a) \(\frac { 6 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { 9 }{ 10 }\)
(c) \(\frac { 15 }{ 20 }\)
(d) \(\frac { 21 }{ 25 }\)

Answer: (c)

Question 23.
The equivalent fraction of \(\frac { 2 }{ 5 }\) with numerator 4 is
(a) \(\frac { 4 }{ 10 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 16 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 20 }\)

Answer: (a)

Question 24.
The equivalent fraction of \(\frac { 20 }{ 36 }\) with denominator 9 is
(a) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 8 }{ 9 }\)

Answer: (b)

Question 25.
Which of the following pairs of fractions are equivalent?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) , \(\frac { 2 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 }\) , \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 7 }\) , \(\frac { 8 }{ 13 }\)

Answer: (a)

Question 26.
Which of the following pairs of fractions are not equivalent?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) , \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\) , \(\frac { 12 }{ 15 }\)
(c) \(\frac { 6 }{ 7 }\) , \(\frac { 12 }{ 14 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 9 }\) , \(\frac { 36 }{ 81 }\)

Answer: (a)

Question 27.
Which of the following pairs of fractions are like fractions?
(a) \(\frac { 1 }{ 5 }\) , \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 5 }\) , \(\frac { 5 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 6 }\) , \(\frac { 6 }{ 7 }\)

Answer: (a)

Question 28.
Which of the following pairs of fractions are unlike fractions?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 7 }\) , \(\frac { 6 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 9 }\) , \(\frac { 5 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 13 }\) , \(\frac { 12 }{ 13 }\)

Answer: (a)

Question 29.
Apala typed 50 pages of a book containing 100 pages. Meenu typed 25 pages of the same book. Who typed more?
(a) Apala
(b) Meenu
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a)

Question 30.
\(\frac { 1 }{ 3 }\) + \(\frac { 2 }{ 3 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer: (a)

Question 31.
\(\frac { 1 }{ 3 }\) + \(\frac { 1 }{ 3 }\) + \(\frac { 1 }{ 3 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer: (a)

Question 32.
\(\frac { 1 }{ 4 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 8

Answer: (a)

Question 33.
\(\frac { 5 }{ 4 }\) – \(\frac { 1 }{ 4 }\) =
(a) 1
(b) 4
(c) 5
(d) none of these

Answer: (a)

Question 34.
\(\frac { 8 }{ 10 }\) – \(\frac { 3 }{ 10 }\) =
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(d) none of these

Answer: (a)

Question 35.
1 – \(\frac { 1 }{ 2 }\) =
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 1
(c) – \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 4 }\)

Answer: (a)

Question 36.
\(\frac { 0 }{ 1 }\) + \(\frac { 0 }{ 1 }\) =
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer: (a)

Question 37.
\(\frac { 8 }{ 15 }\) – ? = \(\frac { 7 }{ 15 }\)
(a) \(\frac { 1 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 15 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 15 }\)

Answer: (a)

Question 38.
? – \(\frac { 1 }{ 4 }\) = \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 4 }\)

Answer: (b)

Question 39.
? + \(\frac { 2 }{ 7 }\) = \(\frac { 5 }{ 7 }\)
(a) \(\frac { 1 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 7 }\)

Answer: (c)

Question 40.
\(\frac { 25 }{ 7 }\) – \(\frac { 15 }{ 5 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 5
(d) 3

Answer: (b)

Question 41.
\(\frac { 1 }{ 2 }\) – \(\frac { 1 }{ 4 }\) =
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 3 }\)

Answer: (a)

Question 42.
1 \(\frac { 1 }{ 2 }\) + 2 \(\frac { 1 }{ 2 }\) =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 43.
Apala bought 21/2 kg of potatoes whereas Meenu bought 11/2 kg of potatoes. Find the total amount of potatoes purchased by Apala and Meenu both.
(a) 1 kg
(b) 2 kg
(c) 3 kg
(d) 4 kg

Answer: (d)

Question 44.
A teacher finished \(\frac { 3 }{ 4 }\) of his course. How much course is left?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 3 }\)

Answer: (b)

Question 45.
Mamsh read \(\frac { 5 }{ 6 }\) part of a book. Preeti read \(\frac { 1 }{ 6 }\) part of that book. What more part was read by Manish?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(c) \(\frac { 5 }{ 6 }\)
(d) none of these

Answer: (a)

Chapter 8 – Decimals Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
3 – tenths =
(a) 0.3
(b) 0.03
(c) 0.003
(d) 0.0003.

Answer: (a)

Question 2.
Two tens and 2-tenths =
(a) 20.2
(b) 2.02
(c) 202
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 3.
One hundred and 1 – one =
(a) 101
(b) 1.01
(c) 10.1
(d) 0.101.

Answer: (a)

Question 4.
Twelve point one =
(a) 12.1
(b) 12.01
(c) 1.21
(d) 0.121.

Answer: (a)

Question 5.
\(\frac { 2 }{ 10 }\) =
(a) 0.2
(b) 0.02
(c) 0.002
(d) 0.0002

Answer: (a)

Question 6.
\(\frac { 12 }{ 10 }\) =
(a) 0.12
(b) 1.2
(c) 1.02
(d) 1.002

Answer: (b)

Question 7.
\(\frac { 22 }{ 10 }\) =
(a) 0.22
(b) 2.2
(c) 2.02
(d) 2.002

Answer: (b)

Question 8.
1 + \(\frac { 1 }{ 10 }\) =
(a) 0.11
(b) 1.1
(c) 1.01
(d) 1.001

Answer: (b)

Question 9.
\(\frac { 5 }{ 2 }\) =
(a) 0.5
(b) 0.2
(c) 2.5
(d) 0.25

Answer: (c)

Question 10.
\(\frac { 3 }{ 5 }\) =
(a) 0.6
(b) 0.006
(c) 0.0006
(d) 0.06

Answer: (a)

Question 11.
2 \(\frac { 1 }{ 10 }\) =
(a) 2.1
(b) 2.01
(c) 2.001
(d) 2.0002

Answer: (a)

Question 12.
\(\frac { 16 }{ 5 }\) =
(a) 0.32
(b) 3.2
(c) 3.02
(d) 3.002

Answer: (b)

Question 13.
0.4 =
(a) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 5 }\)

Answer: (b)

Question 14.
1.5 =
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 2 }\)

Answer: (c)

Question 15.
3.2 =
(a) \(\frac { 16 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 8 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 32 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 24 }{ 5 }\)

Answer: (a)

Question 16.
1.0 =
(a) \(\frac { 1 }{ 1 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 9 }\)

Answer: (a)

Question 17.
1 mm=
(a) 0.1 cm
(b) 0.01 cm
(c) 0.001 cm
(d) 0.0001 cm.

Answer: (a)

Question 18.
10mm =
(a) 1.0 cm
(b) 0.1cm
(c) 0.01 cm
(d) 0.001 cm.

Answer: (a)

Question 19.
2 cm 2 mm =
(a) 2.2 cm
(b) 0.22 cm
(c) 2.1 cm
(d) 1.2 cm.

Answer: (a)

Question 20.
111 mm =
(a) 11.1 cm
(b) 1.11cm
(c) 0.111 cm
(d) 0.0111 cm.

Answer: (a)

Question 21.
Between which two whole numbers on the number line does the number 0.5 lie?
(a) 0 and 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) – 1 and 0.

Answer: (a)

Question 22.
Between which two whole numbers on the number line does the number 3.3 lie?
(a) 0 and 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4.

Answer: (d)

Question 23.
Between which two whole numbers on the number line does the number 5.3 lie?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 5 and 6

Answer: (d)

Question 24.
0.02 =
(a) \(\frac { 1 }{ 25 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 50 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 100 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer: (b)

Question 25.
1.44 =
(a) \(\frac { 36 }{ 25 }\)
(b) \(\frac { 72 }{ 25 }\)
(c) \(\frac { 36 }{ 50 }\)
(d) \(\frac { 72 }{ 100 }\)

Answer: (a)

Question 26.
10 + 2 + \(\frac { 1 }{ 10 }\) + \(\frac { 2 }{ 100 }\) =
(a) 12.12
(b) 12.21
(c) 11.11
(d) 21.12

Answer: (a)

Question 27.
111 + \(\frac { 1 }{ 100 }\) =
(a) 111.01
(b) 111.1
(c) 111.001
(d) 111.0001

Answer: (a)

Question 28.
\(\frac { 2 }{ 10 }\) + \(\frac { 3 }{ 100 }\) + \(\frac { 4 }{ 1000 }\) =
(a) 0.234
(b) 2.34
(c) 23.4
(d) 234

Answer: (a)

Question 29.
12 + \(\frac { 2 }{ 10 }\) + \(\frac { 4 }{ 1000 }\) =
(a) 12.204
(b) 12.204
(c) 12.402
(d) 12.240

Answer: (a)

Question 30.
0.005 =
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 20 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 200 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 2000 }\)

Answer: (c)

Question 31.
0.625 =
(a) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 8 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 8 }\)

Answer: (d)

Question 32.
10 paise =
(a) 0.1 rupee
(b) 0.01 rupee
(c) 0.001 rupee
(d) 0.0001 rupee.

Answer: (a)

Question 33.
8cm =
(a) 0.8 m
(b) 0.08 m
(c) 0.008 m
(d) 0.0008 m.

Answer: (b)

Question 34.
40 mm=
(a) 4 cm
(b) 8 cm
(c) 0.4 cm
(d) 0.04 cm.

Answer: (a)

Question 35.
5m =
(a) 0.5 km
(b) 0.05 km
(c) 0.005 km
(d) 0.0005 km.

Answer: (c)

Question 36.
55 m=
(a) 0.055 km
(b) 0.35 km
(c) 0.0055 km
(d) 5.5 km.

Answer: (a)

Question 37.
5g =
(a) 0.005 kg
(b) 0.05 kg
(c) 0.5 kg
(d) none of these.

Answer: (a)

Question 38.
5 kg 5 g =
(a) 5.005 kg
(b) 5.05 kg
(c) 5.5 kg
(d) 0.55 kg.

Answer: (a)

Question 39.
12 kg 20 g =
(a) 12.02 kg
(b) 12.2 kg
(c) 12.002 kg
(d) 12.0002 kg.

Answer: (a)

Question 40.
1 kg 500 g =
(a) 1.5 kg
(b) 1.05 kg
(c) 1.005 kg
(d) 1.0005 kg.

Answer: (a)

Chapter 9 – Data Handling Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The maximum marks obtained by any student is
(a) 95
(b) 78
(c) 75
(d) 25.

Answer: (a)

Question 2.
The minimum marks obtained by any student is
(a) 95
(b) 78
(c) 75
(d) 25.

Answer: (d)

Question 3.
How many students got the same marks?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer: (a)
Hint:
62, 62

Question 4.
The difference between the maximum and mini¬mum marks obtained is
(a) 60
(b) 50
(c) 70
(d) 80.

Answer: (c)
Hint:
95 – 25 = 70

Question 5.
How many students got 75 or more marks?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)
Hint:
95, 78, 75

Question 6.
How many students got marks below 60?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (d)
Hint:
55, 36, 42, 25

Question 7.
How many students got marks between 60 and 75?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (c)
Hint:
62,62,73

Observe the following table and answer the related questions:


Question 8.
Which blood group is the most common?
(a) A
(b) B
(c) O
(d) AB.

Answer: (c)

Question 9.
Which blood group is the rarest?
(a) AE
(b) B
(c) A
(d) O.

Answer: (a)

Question 10.
What is the total number of students?
(a) 30
(b) 15
(c) 20
(d) 10.

Answer: (a)

Question 11.
The maximum frequency is
(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3.

Answer: (a)

Question 12.
The minimum frequency is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12

Answer: (a)

Question 13.
The difference between maximum and mini-mum frequency is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12.

Answer: (c)
Hint:
12 – 3 = 9

Question 14.
The ratio of the frequencies of blood groups AB and B is
(a) 1:2
(b) 1:3
(c) 2:3
(d) 3:4.

Answer: (a)
Hint:
3 : 6 = 1 : 2

Question 15.
The ratio of the frequencies of blood groups B and O is
(a) 1:3
(b) 2:3
(c) 3 :4
(d) 1:2.

Answer: (d)
Hint:
6 : 12 = 1 : 2

Observe the following pictograph and answer the related questions :


Question 16.
On which day were the maximum number of students present?
(a) Monday
(b) Thursday
(c) Tuesday
(d) Saturday.

Answer: (b)

Question 17.
On which day were the minimum number of students present?
(a) Friday
(b) Saturday
(c) Thursday
(d) Wednesday.

Answer: (a)

Question 18.
The number of students present on Friday is
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 50.

Answer: (a)

Question 19.
On how many days were more than 20 students present?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (d)
Hint:
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday

Question 20.
On how many days were less than 20 students present?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (a)
Hint:
Friday

Observe the following bar graph and answer the related questions:

Question 21.
Which political party won the maximum number of seats?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D.

Answer: (a)

Question 22.
Which political party won the minimum number of seats?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E.

Answer

Answer: (d)

Question 23.
Which two political parties won the same number of seats?
(a) C, D
(b) C, E
(c) D, E
(d) B, D.

Answer: (a)
Hint:
C → 20, D → 20

Question 24.
What is the difference between the maximum and minimum numbers of seats won?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40.

Answer: (c)
Hint:
40 – 10 = 30

Question 25.
How many parties won more than 20 seats?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (b)
Hint:
A,B

Question 26.
How many parties won less than 60 seats?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 4.

Answer: (c)
Hint:
A, B, C, D, E

Question 27.
What is the total number of seats won by party C and party D?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40.

Answer: (d)
Hint:
20 + 20 = 40

Observe the following bar graph and answer the related questions:

Question 28.
In which class is the number of student’s maxi¬mum?
(a) VI
(b) VIII
(c) IX
(d) X.

Answer: (a)

Question 29.
In which class/classes is the number of students minimum?
(a) IX, X
(b) VIII
(c) VI
(d) VII.

Answer: (a)

Question 30.
In which classes is the number of students are same?
(a) IX,X
(b) VI,VII
(c) VIII,IX
(d) VI,X.

Answer: (a)
Hint:
IX → 400
X → 400

Question 31.
In which class is the number of students 500?
(i) VIII
(ii) VII
(c) IX
(d) X.

Answer: (a)
Hint:
500 → VIII

Question 32.
What is the difference between the maximum and the minimum number of students?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400.

Answer: (c)
Hint:
700 – 400 = 300

Question 33.
In how many classes is the number of students are same?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer: (a)
Hint:
IX, X

Question 34.
What is the difference between the number of students of class VI and class VII?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400.

Answer: (a)
Hint:
700 – 600 = 100

Question 35.
What is the total number of students?
(a) 2600
(b) 2000
(c) 3600
(d) 1600.

Answer: (a)
Hint:
700 + 600 + 500 + 400 + 400 = 2600

Question 36.
What is the ratio of the number of students of class X and class IX ?
(a) 1:1
(b) 1:2
(c) 2:1
(d) 1:4.

Answer: (a)
Hint:
400 : 400 = 1 : 1

Chapter 10 – Mensuration Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Perimeter of a rectangle =
(a) Length × Breadth
(b) Length + Breadth
(c) 2 × (Length + Breadth)
(d) 2 × (Length × Breadth)

Answer: (c)

Question 2.
Perimeter of a square =
(a) 4 × Length of a side
(b) 2 × Length of a side
(c) 3 × Length of a side
(d) 6 × Length of a side

Answer: (a)

Question 3.
Perimeter of an equilateral triangle
(a) 2 × Length of a side
(b) 3 × Length of a side
(c) 4 × Length of a side
(d) 6 x Length of a side

Answer: (b)

Question 4.
Area of a rectangle =
(a) Length × Breadth
(b) Length + Breadth
(c) 2 × (Length + Breadth)
(d) 2 × (Length × Breadth)

Answer: (a)

Question 5.
Area of a square =
(a) side × side
(b) 4 × Length of a side
(c) 2 × Length of a side
(d) 6 × Length of a side

Answer: (a)

Question 6.
Perimeter of a regular pentagon =
(a) 4 × Length of a side
(b) 3 × Length of a side
(c) 6 × Length of a side
(d) 5 × Length of a side

Answer: (d)

Question 7.
Perimeter of a regular hexagon =
(a) 3 × Length of a side
(b) 4 × Length of a side
(c) 5 × Length of a side
(d) 6 × Length of a side

Answer: (d)

Question 8.
Apala went to a park 20 m long and 10 m wide. She took one complete round of it. The distance covered by her is
(a) 30 m
(b) 60 m
(c) 20 m
(d) 10 m

Answer: (b)

Hint:
Distance covered = 2(20 + 10) = 60 m

Question 9.
The perimeter of the figure is

(a) 12 m
(b) 14 m
(c) 24 m
(d) 7 m

Answer: (b)

Hint:
Perimeter = 2(4 + 3) = 14 m

Question 10.
The perimeter of the figure is

(a) 8 m
(b) 16 m
(c) 4 m
(d) none of these.

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 4 × 2 = 8 m

Question 11.
A page is 25 cm long and 20 cm wide. Find the perimeter of this page.
(a) 90 cm
(b) 45 cm
(c) 500 cm
(d) 5 cm

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 2(25 + 20) = 90 cm

Question 12.
The perimeter of the figure is

(a) 5 cm
(b) 10 cm
(c) 15 cm
(d) 20 cm

Answer: (d)

Hint:
Perimeter = 4(1 + 2 + 2) = 20 cm

Question 13.
The perimeter of the figure is

(a) 20 cm
(b) 10 cm
(c) 24 cm
(d) 15 cm

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 4 + 3 + 2 + 2 + 3 + 6 = 20 cm

Question 14.
Meenu wants to put a lace border all around a rectangle table cover 2 m long and 1 m wide. Find the length of the lace required by Meenu.
(a) 3 m
(b) 4 m
(c) 5 m
(d) 6 m

Answer: (d)

Hint:
Length of the lace = 2(2 + 1) = 6 m

Question 15.
Find the perimeter of a rectangle whose length and breadth are 9 cm and 1 cm respectively,
(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) 30 cm
(d) 40 cm

Answer: (b)

Hint:
Perimeter = 2(9 + 1) = 20 cm

Question 16.
An athlete takes 10 rounds of a rectangular park, 40 m long and 30 m wide. Find the total distance covered by him.
(a) 1400 m
(b) 700 m
(c) 70 m
(d) 2800 m

Answer: (a)

Hint:
Total distance covered = 10 × 2 × (40 + 30) = 1400 m

Question 17.
Find the cost of fencing a rectangular park of length 10 m and breadth 5 m at the rate of? 10 per metre.
(a) ₹ 300
(b) ₹ 600
(c) ₹ 150
(d) ₹ 1200

Answer: (a)

Hint:
Cost= 10 × 2 × (10 + 5) = ₹ 300

Question 18.
The perimeter of a square of side 1 m is
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 m

Answer: (d)

Hint:
Perimeter = 4 × 1 =4 m

Question 19.
The perimeter of an equilateral triangle of side 1 m is
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 6 m

Answer: (c)

Hint:
Perimeter = 3 × 1 = 3 m

Question 20.
The perimeter of a regular pentagon of side 1 m is
(a) 5 m
(b) 10 m
(c) 15 m
(d) 20 m

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 5 × 1 = 5 m

Question 21.
The perimeter of a regular hexagon of side 1 m is
(a) 3 m
(b) 2 m
(c) 4 m
(d) 6 m

Answer: (d)

Hint:
Perimeter = 6 × 1 = 6 m

Question 22.
Find the distance travelled by Sangeeta if she takes 5 rounds of a square park of side 10 m.
(a) 200 m
(b) 100 m
(c) 400 m
(d) 800 m

Answer: (a)
Hint:
Distance = 5 × 4 × 10 = 200 m

Question 23.
The perimeter of an equilateral triangle is 9 m. Find the length of the side.
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 9 m

Answer: (c)

Hint:
Length of side = \(\frac { 9 }{ 3 }\) = 3 m

Question 24.
The perimeter of a square is 8 m. Find the length of the side.
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 4 m
(d) 8 m

Answer: (b)

Hint:
Length of side = \(\frac { 8 }{ 4 }\) = 2 m

Question 25.
The perimeter of a regular pentagon is 10 m. Find the length of the side.
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 5 m
(d) 10 m

Answer: (b)

Hint:
Length of side = \(\frac { 10 }{ 5 }\) = 2 m

Question 26.
The perimeter of a regular hexagon is 12 m. Find the length of the side.
(a) 2 m
(b) 3 m
(c) 4 m
(d) 6 m

Answer: (a)

Hint:
Length of side = \(\frac { 12 }{ 6 }\) = 2 m

Question 27.
The perimeter of the figure is

(a) 12 cm
(b) 7 cm
(c) 6 cm
(d) 24 cm

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 4 + 3 + 3 + 2 = 12 cm

Question 28.
The perimeter of the figure is

(a) 15 cm
(b) 30 cm
(c) 7.5 cm
(d) 20 cm

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 4 + 3 + 5 + 3 = 15 cm

Question 29.
The perimeter of the figure is

(a) 8 cm
(b) 12 cm
(c) 15 cm
(d) 16 cm

Answer: (d)

Hint:
Perimeter = 5 + 3 – 5 – 3 = 16 cm

Question 30.
The perimeter of the figure is

(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) 15 cm
(d) 50 cm

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 5 × 2 = 10 cm

Question 31.
The perimeter of a triangle of sides 2 cm, 3 cm and 4 cm is
(a) 9 cm
(b) 18 cm
(c) 27 cm
(d) 36 cm

Answer: (a)

Hint:
Perimeter = 2 – 3 – 4 = 9 cm

Question 32.
Two sides of a triangle are 5 cm and 4 cm. The perimeter of the triangle is 12 cm. The third side has length
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 6 cm

Answer: (c)

Hint:
Third side = 12 – (5 + 4) = 3 cm

Question 33.
A rectangular piece of land measures 0.5 km by 0.25 km. Each side is to be fenced with 4 rounds of wire. What is the length of the wire needed?
(a) 2 km
(b) 3 km
(c) 4 km
(d) 6 km

Answer: (d)

Hint:
Length of wire = 4 × 2 × (0.5 + 0.25) = 6 km.

Question 34.
The area of a rectangle of length 2 cm and breadth 1 cm is
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 4 cm2
(d) 8 cm2

Answer: (b)

Hint:
Area = 2 × 1 = 2 cm2

Question 35.
The area of a square of side 1 cm is
(a) 1 cm2
(b) 4 cm2
(c) 9 cm2
(d) 16 cm2

Answer: (a)

Hint:
Area = 1 × 1 = 1 cm2

Question 36.
The area of a rectangular sheet of paper is 20 cm2. Its length is 5 cm. Find its width.
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm

Answer: (d)

Hint:
Width = \(\frac { 20 }{ 5 }\) = 4 cm

Question 37.
The perimeter of a rectangular piece of card board is 6 m. Its breadth is 1 m. Find its length.
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 6 m

Answer: (b)

Hint:
Length = \(\frac { 6 }{ 2 }\) – 1 = 2 m

Question 38.
The area of the figure is

(a) 1 sq. unit
(b) 5 sq. unit
(c) 4 sq. unit
(d) 6 sq. unit

Answer: (b)

Hint:
Area = 5 × 1 × 1 = 5

Question 39.
The area of the figure in (sq. unit) is

(a) 1
(b) 5
(c) 4
(d) 6

Answer: (b)
Hint:
Area = 2 × 1 + 2 × 1 + 1 × 1 =5

Question 40.
The area of the figure is

(a) 5 sq. unit
(b) 9 sq. unit
(c) 7 sq. unit
(d) 8 sq. unit

Answer: (a)
Hint:
Area = 3 × \(\frac { 1 }{ 2 }\) + 1 × 2 + 3 × \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 5.

Chapter 11 – Algebra Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern L, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4n
(d) 5 n

Answer: (a)

Question 2.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern C, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (b)

Question 3.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern F, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (c)

Question 4.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern U, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (b)

Question 5.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern V, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (a)

Question 6.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (b)

Question 7.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern [], is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (c)

Question 8.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern ≅, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (a)

Question 9.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern E. is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer: (d)

Question 10.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 3 n
(b) An
(c) 5 n
(d) 6 n

Answer: (c)

Question 11.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 3 n
(b) 4 n
(c) 5 n
(d) 6 n

Answer: (a)

Question 12.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern S, is
(a) 3 l
(b) 4 n
(c) 5 n
(d) 6 n

Answer: (c)

Question 13.
The side of a square is l. Its perimeter is
(a) 3l
(b) 2l
(c) 4l
(d) 6l

Answer: (c)

Question 14.
14. The side of an equilateral triangle is l. Its perimeter is
(a) l
(b) 2l
(c) 3l
(d) 6l

Answer: (c)

Question 15.
The side of a regular pentagon is l. Its perimeter is
(a) 3l
(b) 6l
(c) 4l
(d) 5l

Answer: (d)

Question 16.
The side of a regular hexagon is l. Its perimeter is
(a) l
(b) 2l
(c) 3l
(d) 6l

Answer: (d)

Question 17.
The length of an edge of a cube is l. The total length of its edges is
(a) 3l
(b) 4l
(c) 6l
(d) 12l

Answer: (d)

Question 18.
The radius of a circle is r. Its diameter is
(a) 2r
(b) 4r
(c) 3r
(d) 6r

Answer: (a)

Question 19.
Which of the following is an expression with numbers only?
(a) x + 1
(b) 2x
(c) 1 – x
(d) 3

Answer: (d)

Question 20.
Which of the following is an expression with numbers only?
(a) 2(4 – 3) + 5 × 6
(b) 2 × 3 – 4x
(c) 4 × 5 – 10 × 2 – 25 + x
(d) \(\frac { x }{ 8 }\)

Answer: (a)

Question 21.
Which of the following is not an expression with numbers only?
(a) 2 × (3 + 4)
(b) (2 + 3) × 4
(c) 2 × 3 + 4 × 5
(d) 2x + 1

Answer: (d)

Question 22.
The expression for ‘1 added top’ is
(a) P + 1
(b) p – 1
(c) 1 – p
(d) – 1 – P

Answer: (a)

Question 23.
The expression for ‘ 1 subtracted from p’ is
(a) p – 1
(b) p + 1
(c) 1 – p
(d) – 1 – p

Answer: (a)

Question 24.
The expression for ‘p multiplied by 2’ is
(a) p + 2
(b) P – 2
(c) \(\frac { p }{ 2 }\)
(d) 2p

Answer: (d)

Question 25.
The expression for ‘p divided by 2’ is
(a) \(\frac { p }{ 2 }\)
(b) 2p
(c) P + 2
(d) p – 2

Answer: (a)

Question 26.
The expression for ‘ 1 subtracted from -p’ is
(a) -P-1
(b) p – 1
(c) 1 – p
(d) 1 + p

Answer: (a)

Question 27.
The expression for ‘ 1 added to -p’ is
(a) – p + 1
(b) – p – 1
(c) p + 1
(d) p – 1

Answer: (a)

Question 28.
The expression for ‘p multiplied by – 2’ is
(a) -2p
(b) – \(\frac { p }{ 2 }\)
(c) p – 2
(d) – p – 2

Answer: (a)

Question 29.
The expression for ‘ -p multiplied by 2’ is
(a) -2p
(b) – \(\frac { p }{ 2 }\)
(c) p – 2
(d) – p – 2

Answer: (a)

Question 30.
The expression for’ -p divided by 2’ is
(a) – \(\frac { p }{ 2 }\)
(b) -2p
(c) -p + 2
(d) – p – 2

Answer: (a)

Question 31.
The expression for ‘ 1 added to 2p’ is
(a) 2p + 1
(b) 2p – 1
(c) 1 – 2p
(d) – 1 – 2p

Answer: (a)

Question 32.
The expression for ‘ 1 subtracted from 2p’ is
(a) 2p – 1
(b) 2p + 1
(c) 1 – 2p
(d) -2p -1

Answer: (a)

Question 33.
The expression for added’ is ‘ 2 times x to which 1 is
(a) 2x + 1
(b) x + 2
(c) 1 – 2x
(d) 2x – 1

Answer: (a)

Question 34.
The expression for ‘2 times x from which 1 is subtracted’ is
(a) 2x – 1
(b) 2x + 1
(c) x – 2
(d) x + 2

Answer: (a)

Question 35.
The expression for ‘x is divided by 2 and the result is added to 1’ is
(a) 1 + \(\frac { x }{ 2 }\)
(b) 1 – \(\frac { x }{ 2 }\)
(c) 2 + x
(d) 2 – x

Answer: (a)

Question 36.
The expression for ‘x is divided by – 2 and the result is added to 1’ is
(a) 1 – \(\frac { x }{ 2 }\)
(b) 1 + \(\frac { x }{ 2 }\)
(c) \(\frac { x }{ 2 }\) – 1
(d) – 1 – \(\frac { x }{ 2 }\)

Answer: (a)

Question 37.
If Apala’s present age is x years, what will be her age in years after 20 years from now?
(a) x + 20
(b) x – 20
(c) \(\frac { x }{ 20 }\)
(d) 20x

Answer: (a)

Question 38.
If Meenu’s present age is x years, what was her age in years, 10 years back?
(a) x – 10
(b) 10 – x
(c) – x – 10
(d) 10x

Answer: (a)

Question 39.
If the age of Hari Kishan is two times the age of Manish (which is x years), then the age of Hari Kishan, in years, is
(a) \(\frac { x }{ 2 }\)
(b) 2x
(c) x + 2
(d) x – 2

Answer: (a)

Question 40.
The salary of Hari Kishan is two times the salary of Manish (which in Rs. x), then the salary of Hari Kishan, in rupees, is
(a) 2x
(b) \(\frac { x }{ 2 }\)
(c) x + 2
(d) x – 2

Answer: (a)

Question 41.
Which of the following is an equation in a variable?
(a) \(\frac { 10 }{ 2 }\) = 5
(b) 2 × 3 + 2 × 1 = 8
(c) 2 × 4 = 8
(d) 3p = 12

Answer: (d)

Question 42.
Which of the following is an equation in a variable?
(a) 2 < 10
(b) 3 > 12
(c) x – 1 =0
(d) 2 + 3 = 3 + 2

Answer: (c)

Question 43.
Solve: p + 1 = 2
(a) 1
(b) 2
(c) -1
(d) -2

Answer: (a)

Hint:
p + 1 = 2 ⇒ p = 2 – 1 = 1

Question 44.
Solve : m – 2 = 3
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 1

Answer: (a)

Hint:
m – 2 = 3 ⇒ m = 3 + 2 = 5

Question 45.
Solve: \(\frac { y }{ 3 }\) = 5
(a) 3
(b) 5
(c) 2
(d) 15

Answer: (d)

Hint:
\(\frac { y }{ 3 }\) = 5 ⇒ y = 5 × 3 = 15

Question 46.
Solve: 3z = 9
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)

Hint:
3z = 9 ⇒ z = \(\frac { 9 }{ 3 }\) = 3

Question 47.
Solve: \(\frac { 1 }{ 2 }\) + 5 = 7
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Hint:
\(\frac { 1 }{ 2 }\) + 5 = 7
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 7 – 5 = 2 ⇒ l = 2 × 2 = 4

Question 48.
Solve: 7u = 21
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)

Hint:
7u = 21 ⇒ u = \(\frac { 21 }{ 7 }\) = 3

Question 49.
Solve: k – 3 = 3
(a) 3
(b) -3
(c) 0
(d) 6

Answer: (d)

Hint:
k – 3 = 3 ⇒ k = 3 + 3 = 6

Question 50.
Solve: r + 5 = 5
(a) 0
(b) 1
(c) 5
(d) -5

Answer: (a)

Hint:
r + 5 = 5
⇒ r = 5 – 5 = 0

Chapter 12 – Ratio and Proportion Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The cost of a pen is ₹ 10. The cost of a penci 1 is ₹ 2. How many times of the cost of a pencil is the cost of a pen?
(a) 5 times
(b) 2 times
(c) 10 times
(d) none of these

Answer: (a)
Hint:
10 = 5 × 2

Question 2.
The monthly salary of Hari Kishan is ₹ 80000. The monthly salary of Manish is ₹ 40000. How many times of the salary of Manish is the salary of Hari Kishan?
(a) 2 times
(b) 4 times
(c) 3 times
(d) 8 times

Answer: (a)
Hint:
80000 = 2 × 40000

Question 3.
There are 30 boys and 20 girls in a class. The ratio of the number of girls to the number of boys is
(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 2:5
(d) 3:5

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 20 }{ 30 }\) = \(\frac { 2 }{ 3 }\) = 2 : 3

Question 4.
There are 25 boys and 25 girls in a class. The ratio of the number of boys to the total number of students is
(a) 1:2
(b) 1 : 3
(c) 2:3
(d) 3:2

Answer: (a)
Hint:
\(\frac{25}{25+25}\) = \(\frac { 25 }{ 50 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 1 : 2

Question 5.
The height of Apala is 150 cm. The height of Pari is 120 cm. The ratio of the height of Apala to the height of Pari is
(a) 4:5
(b) 5:4
(c) 5:2
(d) 4:1

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 150 }{ 120 }\) = \(\frac { 15 }{ 12 }\) = \(\frac { 5 }{ 4 }\) = 5 : 4

Question 6.
The cost of a car is ₹ 3,00,000. The cost of a motorbike is ₹ 50,000. The ratio of the cost of motorbike to the cost of car is
(a) 1:6
(b) 1:5
(c) 1:4
(d) 1:3

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 50,000 }{ 3,00,000 }\) = \(\frac { 1 }{ 6 }\) = 1 : 6

Question 7.
The speed of Shubham is 6 km per hour. The speed of Yash is 2 km per hour. The ratio of the speed of Shubham to the speed of Yash is
(a) 2:3
(b) 3:1
(c) 1:3
(d) 3:2

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 6 }{ 2 }\) = \(\frac { 3 }{ 1 }\) = 3 : 1

Question 8.
The length and breadth of a rectangular park are 50 m and 40 m respectively. Find the ratio of the length to the breadth of the park.
(a) 4:5
(b) 4:1
(c) 5:1
(d) 5:4

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 50 }{ 40 }\) = \(\frac { 5 }{ 4 }\) = 5 : 4

Question 9.
The ratio 40 cm to 1 m is
(a) 2:5
(b) 3:5
(c) 4:5
(d) 5:2

Answer: (a)
Hint:
1 m = 100 cm
\(\frac { 40 }{ 100 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\) = 2 : 5

Question 10.
In a family, there are 8 males and 4 females. The ratio of the number of females to the number of males is
(a) 1:2
(b) 1:4
(c) 1:8
(d) 2:1

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 4 }{ 8 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 1 : 2

Question 11.
Which of the following ratios is equivalent to 2:3?
(a) 4:8
(b) 4:9
(c) 6:9
(d) 6:12

Answer: (c)
Hint:
2 : 3 = \(\frac { 2 }{ 3 }\) = \(\frac{2 \times 3}{3 \times 3}\) = \(\frac { 6 }{ 9 }\) = 6 : 9

Question 12.
Which of the following ratios is not equiva-lent to 10:5?
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 20:10
(d) 30:15

Answer: (a)
Hint:
10 : 5 = \(\frac { 10 }{ 5 }\) = \(\frac{10 \div 5}{5 \div 5}\) = \(\frac { 2 }{ 1 }\) = 2 : 1
20 ÷ 10 = \(\frac { 20 }{ 10 }\) = \(\frac{20 \div 10}{10 \div 10}\) = \(\frac { 2 }{ 1 }\) = 2 : 1
30 ÷ 15 = \(\frac { 30 }{ 15 }\) = \(\frac{30 \div 15}{15 \div 15}\) = \(\frac { 2 }{ 1 }\) = 2 : 1

Question 13.
Find the ratio of number of circles and number of squares inside the following rectangle:
(a) 3:1
(b) 2:1
(c) 2:3
(d) 3:2

Answer: (d)
Hint:
12 : 8 = \(\frac { 12 }{ 8 }\) = \(\frac{12 \div 4}{8 \div 4}\) = \(\frac { 3 }{ 2 }\) = 3 : 2

Question 14.
There are 20 teachers in a school of 500 students. The ratio of the number of teachers to the number of students is
(a) 1:20
(d) 1:50
(c) 1:25
(d) 25:1

Answer: (c)
Hint:
20 : 500 = \(\frac { 20 }{ 500 }\) = \(\frac { 1 }{ 25 }\) = 1 : 25

Question 15.
The ratio of 25 minutes to 1 hour is
(a) 7:5
(b) 5:12
(c) 12:5
(d) 5:7

Answer: (b)
Hint:
1 hour = 60 minutes
25 : 60 = \(\frac { 25 }{ 60 }\) = \(\frac { 5 }{ 12 }\) = 5 : 12

Question 16.
Out of 30 students in a class, 20 like cricket and 10 like Hockey. The ratio of the number of students liking Hockey to the total number of students is
(a) 3:1
(b) 1:3
(c) 2:3
(d) 1:2

Answer: (b)
Hint:
10 : 30 = \(\frac { 10 }{ 30 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\) = 1 : 3

Question 17.
The cost of 1 dozen bananas is ₹ 30. The cost of 6 oranges is ₹ 18. The ratio of the cost of a i banana to the cost of an orange is
(a) 3:2
(b) 2:3
(c) 6:5
(d) 5:6

Answer: (d)
Hint:
30 : 2 × 18 = \(\frac{30}{2 \times 18}=\frac{30}{36}=\frac{5}{6}\) = \(\frac { 5 }{ 6 }\) = 5 : 6

Question 18.
The present age of Hari Kishan is 60 years. The present age of Manish is 30 years. The ratio of the age of Manish to the age of Hari Kishan 10 years ago was
(a) 2:5
(b) 5:2
(c) 2:3
(d) 3:2

Answer: (a)
Hint:
30 – 10 : 60 – 10 = 20 : 50
= \(\frac { 20 }{ 50 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\) = 2 : 5

Question 19.
100 students appeared in annual examination. 60 students passed. The ratio of the number of students who failed to the total number of students is
(a) 5:2
(b) 2:5
(c) 2:3
(d) 3:2

Answer: (b)
Hint:
100 – 60 = 40
40 : 100 = \(\frac { 40 }{ 100 }\) = \(\frac{40 \div 20}{100 \div 20}\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\) = 2 : 5

Question 20.
₹ 100 are divided between Sangeeta and Manish in the ratio 4:1. Find the amount Sangeeta gets.
(a) ₹ 80
(b) ₹ 20
(c) ₹ 60
(b) ₹ 50

Answer: (a)
Hint:
\(\frac{4}{4+1}\) × 100 = \(\frac { 4 }{ 5 }\) × 100 = 4 × 20 = 80

Question 21.
Which of the following are in proportion?
(a) 2, 3, 20, 30
(b) 3, 4, 15, 18
(c) 1, 3, 11, 22
(d) 2, 5, 40, 80

Answer: (a)
Hint:
2 : 3 = 20 : 30

Question 22.
Which of the following is true?
(a) 15:40 :: 10:30
(b) 16:48 :: 25:75
(c) 40:60 :: 30:40
(d) 20:100 :: 30:120

Answer: (b)
Hint:
16 : 48 = \(\frac { 16 }{ 48 }\) = \(\frac{16 \div 16}{48 \div 16}\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\) = 1 : 3
25 : 75 = \(\frac { 25 }{ 75 }\) = \(\frac{25 \div 25}{75 \div 25}\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\) = 1 : 3

Question 23.
Which of the following is false?
(a) 25 g : 30 g :: 40 kg : 48 kg
(b) 81 : 91 :: 24 h : 27 h
(c) 32 m : 40 m :: 6 minutes : 12 minutes
(d) 25 km : 60 km :: ₹ 10 : ₹ 24

Answer: (c)
Hint:
32 m : 40 m = \(\frac { 32 }{ 40 }\) = \(\frac{32 \div 8}{40 \div 8}\) = \(\frac { 4 }{ 5 }\) = 4 : 5
6 minutes : 12 minutes = \(\frac { 6 }{ 12 }\) = \(\frac{6 \div 6}{12 \div 6}\)
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 1 : 2
4 : 5 ≠ 1 : 2

Question 24.
Which of the following statement is not true?
(a) 4 : 7 = 5 : 9
(b) ₹ 5 : ₹ 25 = 12g : 60g
(c) 30 : 80 = 6 : 16
(d) 12 : 36 = 14 : 42

Answer: (a)
Hint:
4 : 7 = \(\frac { 4 }{ 7 }\)
5 : 9 = \(\frac { 5 }{ 9 }\)
\(\frac { 4 }{ 7 }\) ≠ \(\frac { 5 }{ 9 }\)

Question 25.
A car requires 5 litres of petrol to cover 80 km. How many litres of petrol are required to cover 32 km?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 5 }{ 80 }\) × 32 = 2

Question 26.
The cost of 10 notebooks is ₹ 100. The cost of 1 notebook is
(a) ₹ 10
(b) ₹ 100
(c) ₹ 20
(d) ₹ 5

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 100 }{ 10 }\) = 10

Question 27.
The cost of 1 dozen pens is ₹ 24. Find the cost of 30 pens.
(a) ₹ 40
(b) ₹ 45
(c) ₹ 30
(d) ₹ 60

Answer: (d)
Hint:
1 dozen = 12
\(\frac { 24 }{ 12 }\) × 30 = 60

Question 28.
The cost of 3 envelopes is ₹ 15. The cost of 10 envelopes is
(a) ₹ 20
(b) ₹ 30
(c) ₹ 45
(d) ₹ 50

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 15 }{ 3 }\) × 10 = 50

Question 29.
The cost of 5 kg of tomatoes is ₹ 100. The cost of 2 kg of tomatoes is
(a) ₹ 20
(b) ₹ 40
(c) ₹ 30
(d) ₹ 50

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 100 }{ 5 }\) × 2 = 40

Question 30.
The weight of 50 books is 10 kg. The weight of 25 books is
(a) 5 kg
(b) 8 kg
(c) 6 kg
(d) 4 kg

Answer: (a)
Hint:
\(\frac { 10 }{ 50 }\) × 25 = 5

Question 31.
The cost of 20 m of cloth is ₹ 400. The cost of 15 m of cloth is
(a) ₹ 100
(b) ₹ 200
(c) ₹ 300
(d) ₹ 360

Answer: (c)

Hint:
\(\frac { 400 }{ 20 }\) × 15 = 300

Question 32.
The salary of a month of an employee is ₹ 4000. The annual salary of the employee is
(a) ₹ 48000
(b) ₹ 24000
(c) ₹ 12000
(d) ₹ 8000

Answer: (a)

Hint:
1 year = 12 months
4000 × 12 = 48000

Question 33.
An aeroplane covers a distance of 5000 km in 5 hours. How much distance will it cover in 2 hours?
(a) 1000 km
(b) 2000 km
(c) 3000 km
(b) 4000 km

Answer: (b)
Hint:
\(\frac { 5000 }{ 5 }\) × 2 = 2000

Question 34.
The fare for 5 tickets from Kosi Kalan to Mathura is ₹ 150. The fare for 3 tickets is
(a) ₹ 90
(b) ₹ 60
(c) ₹ 75
(d) ₹ 45

Answer: (a)

Hint:
\(\frac { 150 }{ 5 }\) × 3 = 90

Question 35.
150 kg of oil can be filled in 10 containers. To fill 750 kg of oil, how many containers will be required?
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 50

Answer: (d)
Hint:
\(\frac { 10 }{ 150 }\) × 750 = 50

Question 36.
The cost of 8 almirahs is ₹ 8000. The cost of 1 almirah is
(a) ₹ 1000
(b) ₹ 2000
(c) ₹ 4000
(d) ₹ 6000

Answer: (a)

Hint:
\(\frac { 8000 }{ 8 }\) = 1000

Chapter 13 – Symmetry Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (a)

Question 2.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 3.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)

Question 4.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c)

Question 5.
How many lines of symmetry does the figure have ?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (a)

Question 6.
How many lines of symmetry does the figure have ?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) no line of symmetry

Answer: (d)

Question 7.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) Countless

Answer: (d)

Question 8.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) Countless

Answer: (a)

Question 9.
How many lines of symmetry does the figure have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

Question 10.
How many lines of symmetry does a regular hexagon have?
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer: (d)

Question 11.
Which of the following letters has horizontal line of symmetry?
(a) C
(b) A
(c) J
(d) L

Answer: (a)

Question 12.
Which of the following letters has horizontal line of symmetry?
(a) Z
(b) V
(c) U
(d) E

Answer: (d)

Question 13.
Which of the following letters has horizontal line of symmetry?
(a) S
(b) W
(c) D
(d) Y

Answer: (c)

Question 14.
Which of the following letters has vertical line of symmetry?
(a) R
(b) C
(c) B
(d) T

Answer: (d)

Question 15.
Which of the following letters has vertical line of symmetry?
(a) N
(b) K
(c) B
(d) M

Answer: (d)

Question 16.
Which of the following letters has vertical line of symmetry?
(a) J
(b) D
(c) E
(d) O

Answer: (d)

Question 17.
Which of the following letters has no line of symmetry?
(a) P
(b) O
(c) H
(d) X

Answer: (a)

Question 18.
Which of the following letters has no line of symmetry?
(a) O
(b) X
(c) I
(d) Q

Answer: (d)

Suggestions