Share now

GAP FILLING CLASS 9Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board

1. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

 Even though we have (i) __________  the 21st century, more than a billion people (ii)___________   in extreme poverty. 40 million people are (iii) ________  with AIDS. 104 million children do not (iv) _________  access to school and 860 million adults cannot read or write. 

(i) (a) entering       (b) entered

     (c) enter             (d) enters

(ii) (a) live               (b) lived

      (c) living            (d) lives

(iii) (a) infecting     (b) infect

       (c) infected      (d) infects

(iv) (a) have            (b) had

       (c) has              (d) having

Answer.
(i) b          (ii) a
(iii) c        (iv) a

2. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

Nearly 100 million years ago, (i)_________   the middle of what is now Mongolia, there was a series of events including a massive volcanic eruption. The ashes (ii) _________  scattered over the wet soil of the land (iii) ________  sticky mud. Meat-eating dinosaurs and other creatures in the area looking for food (iv) _________- an early and sudden death as they sank in the mud. 

(i)  (a) in                  (b) on

      (c) over             (d) at     

(ii)  (a) those          (b) that

       (c) which         (d) thus      

(iii) (a) form           (b) formed

       (c) forming      (d) forms 

  1. iv) (a) meet       (b) meeting

        (c) meets        (d) met

 Answer. 
(i)    a             (ii)  b
(iii)  b             (iv) d

3. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

South India (i) __________  leading silk-producing area of the country, also (ii) __________  for its famous silk-weaving enclaves like Kancheepuram, Dharamavaram, Arni, etc. The traditional handloom silks (iii) _________  score over the powerloom silks in the richness of (iv) __________ textures and designs, in the individuality, character and classic beauty.

(i)   (a) was the              (b) is the

      (c) used to be the    (d) will be the

 (ii) (a) knows                 (b) knowing

      (c) known                 (d) knew

 (iii)(a) everytime           (b) always

      (c) usually                (d) never

(iv) (a) their                    (b) its

      (c) them                   (d) there 

Answer. (i) b                         (ii) c                         (iii) b                            (iv) a

Gap
Filling Class 9 Solutions CBSE
Board

4. Complete the following passage by choosing the most appropraiate option from the ones given below:

Our sun and (i) _________  planets, including earth, (ii) into existence at the time and from a common source. Evidence suggested that the solar system (iii) _________ formed about 4.5-5 billions years ago. It is the thought to have arisen from a huge, spinning cloud of cosmic dust and gas (iv) _________ solar nebula.

(i)  (a) their               (b) its

      (c) it’s                  (d) these 

(ii)  (a) come             (b) coming

      (c) came              (d) will come

(iii) (a) became         (b) was

      (c) is                      (d) will 

(iv) (a) termed            (b) term

      (c) terming           (d) terms 

Answer.
(i)   b       (ii)  c
(iii) b       (iv) a

5. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

In India, festivals and special occasions were celebrated (i) ______ ) ritualistic ardours, but with the changing times, there have been changes in celebrations too. People today take the easy way (ii)_________ of dining (iii) ________ rather than organising things at home. I think money and convenience (iv)_____________ turning friends and acquaintances away from our doors. 

(i)  (a) on           (b) of

      (c) for          (d) with

 (ii)(a) in            (b) on

      (c) out         (d) for

(iii)(a) outside  (b) inside

      (c) in            (d) not

(iv)(a) was        (b) is 

      (c) were       (d) are

Answer. 

(i) d                  (ii) c

(iii) a                (iv) d

Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board

6. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

A man in a restaurant asked a waiter for a glass, a dinner plate, (i)__________   water, a match stick and a lemon wedge. The man poured enough water onto the plate . The man asked the waiter if he (ii)________ pour the water from the   plate (iii)_________  that glass without touching or moving the plate would give him five hundred rupees. A few minutes later, (iv) _____________ waiter walked away with the money in his pocket. 

(i)    (a) few        (b) many

        (c) some     (d) that

 (ii)  (a) can         (b) may

        (c) shall       (d) could 

(iii)  (a) inside     (b) into

        (c) in            (d) onto

(iv)   (a) a            (b) an

         (c) the         (d) these

Answer. 
(i)   c                (ii)  d
(iii) b               (iv) c

7. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

The peocock is perhaps the most beautiful (i) __________ male birds, with its long blue neck, fan-shaped crest, and its gorgeous tail.(ii)_________ feather ends in a half- moon (iii)_________ raised, the tail spreads like a fan from which a thousand eyes (iv) _________ to gaze.

(i)   (a) in                   (b) into 

       (c) among          (d) within

(ii)  (a) Each              (b) Every

       (c) several          (d) some

(iii)  (a) while             (b) which

       (c) whose            (d) when 

(iv)  (a) seeming        (b) seemed

        (c) seems           (d) seem

Answer. (i)  (c)                 (ii) a                                (iii) d                              (iv) d

8. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

Vegetarianism promotes (i)_____________ natural way of life. But despite its implicit message (ii)___________ love and non-violence, it has not spread. Leading a vegetarian way of life (iii)__________ the animals kingdom to coexist with man. The animals (iv)___________ milk, manure and energy.

(i) (a) the              (b) a

     (c) any             (d) an 

(ii) (a) from          (b) of

      (c) for             (d) by

(iii) (a) helps        (b) help

      (c) helped      (d) will help

(iv) (a) supplies   (b) supplied

      (c) supply       (d) have supplied   

Answer. 

(i) b                     (ii) b

(iii) a                   (iv) c

 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

9. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

On (i)___________ the noise, some other women and children of the locality reached (ii) ___________. They tried to stop the quarrel but it was all in vain. The two mothers (iii) _________ came to blows. At last (iv)__________ people called the police to sort out the matter.

(i)  (a) hear         (b) hearing

     (c) heard       (d) was hearing          

(ii) (a) their         (b) there

     (c) here          (d) a far    

(iii)(a) utmost    (b) almost

      (c) always    (d) ever

(iv)(a) a              (b) an

      (c) the           (d) some

Answer. 
(i)   b                    (ii)  b
(iii) b                    (iv) d

10. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

Children (i)__________ many mistakes while learning how to (ii) ________ a bike or write and we don’t give it a second thought because we know that through (iii)________ mistakes they will learn and eventually master what they are trying to (iv)__________.

(i)     (a) make       (b) made

         (c) makes     (d) had made

(ii)    (a) rode         (b) ride

         (c) rides        (d) ridden

(iii)   (a) them        (b) their

         (c) there        (d) there’s

(iv)   (a) did           (b) do

         (c) doing       (d) done

Answer.

(i)   a                   (ii)  b

(iii) b                   (iv) b

11. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

People often said that Thierry Boyle (i)__________ the most boring man in the world. Thierry didn’t know why people thought he was so boring. Thierry thought he was quite interesting. After all, he (ii)____________ stamps. What could be more interesting than stamps? It was true that he didn’t have (iii)___________ other hobbies or  interests, but that didn’t matter for Thierry. He had his job, after all. At least, Thierry (iv)______________ it was interesting.

(i)   (a) was               (b) is

       (c) were              (d) are

(ii)  (a) collects         (b) collected

       (c) collect           (d) is collecting

(iii)  (a) some            (b) any

       (c) many             (d) few

(iv) (a) think              (b) would think

       (c) was thinking (d) thought 

Answer.
(i)   a               (ii) b
(iii) b              (iv) d
 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

12. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

When the moon rises in june, thousands of pre-historic creatures rise (i)_________ the depths of the sea, (ii)_________ heavy aemour clanking as they clamber over one another in the shallow of Tanton Bay, Maine. There they mate, leaving hundreds of thousand of green eggs in the sand,(iii) _________ they simply disappear. Remarkably, this is all that modern science can tell about the horseshoe crab (iv)____________ the Tanton Bay or anywhere else.

(i)     (a) on          (b) in

         (c) up to     (d) from

(ii)    (a) these     (b) their

         (c) our         (d) your         

(iii)   (a) then       (b) them

         (c) than       (d) because  

(iv)   (a) in            (b) at

         (c) where    (d) when

Answer.
(i)   d            (ii)  b
(iii) a            (iv) b

13. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

 India (i)__________   known as a leader in entertainment. It produces more films than  Hollywood (ii)_________ a year. A number of films use animation (iii) ________ with live actors to make (iv)_________ scene more plausible.

(i)   (a) has      (b) is

       (c) are      (d) have

(ii)  (a) within (b) in

       (c) on        (d) during

(iii) (a) with     (b) along

       (c) from    (d) those

(iv) (a) a          (b) an

       (c) the       (d) those

Answer.
(i) b            (ii) b
(iii) b          (iv) c 
 

14. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

 For the first time (i) _________Independence, India added fewer people (ii) __________ its population in the decade (iii) ______ has just (iv) _________ than in the previous one.

(i)    (a) for

        (b) since

        (c) from

        (d) till

(ii)   (a) in

        (b) on

        (c) at

        (d) to

(iii)  (a) where

        (b) which

        (c) that

        (d) than

(iv)  (a) has ended

        (b) have ended

        (c) ended

        (d) had ended 

Answer.
(i)   b               (ii)  d
(iii) c               (iv) c
 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

15. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones (4 marks) given below: 

The Gurpurab celebrations (i) _________ held in the month of November to attract a large number of devotees. The Golden Temple, which is the hub of Sikhism, is visited by many people (ii) __________  pay homage to Guru Nanak Dev, the first Guru of the Sikhs. The Guru was born at a time (iii)__________  there was no one to show the path of truth to the people (iv)________  had become superstitious and unbelievers. 

(i) (a) which        (b) that

     (c) who           (d) are

(ii)(a) which        (b) whom

     (c) who           (d) what

(iii)(a) that           (b) when

     (c) what          (d) which

(iv)(a) that           (b) who

     (c) whom        (d) which

Answer. (i) d                    (ii) c                             (iii) b                             (iv) b

16. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

 He was happy and contented, (i) ___________  he was poor. He never showed signs of frustration, (ii) ___________  his friends who were rich were always in distress. (iii) ___________ the problems he had to face, he remained calm and composed. (iv)___________  he went, he spread happiness.

(i)     (a) though

         (b) although

         (c) when

         (d) if

(ii)   (a) while

        (b) when

        (c) though

        (d) whether 

(iii)  (a) In spite of 

        (b) Instead of

        (c) Even though

        (d) Although 

(iv)  (a) Wherever

        (b) Whenever

        (c) Whichever

        (d) Whoever 

Answer.
(i)   a                  (ii)  a
(iii) a                  (iv) a

17. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

Swami Vivekananda told about a young man who said that he wanted to find God. The sage smiled and said (i)____________  . The young man, turned time after time, ever repeating his desire, his longing to find God. After (ii)________  days, the sage told him to accompany him as he went to the river (iii)_________  take his morning bath and when (iv)___________ were in the river, the sage took hold of the young man, plunged him under the surface of water and held him there.

(i)    (a) nothing  (b) anything

        (c) more       (d) much

(ii)   (a) many      (b) each

        (c) little        (d) all

(iii)  (a) off          (b) in

        (c) on           (d) to

(iv)  (a) how        (b) both

       (c) on            (d) to

Answer.
(i) a                      (ii)a
(iii) d                   (iv) b
 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

18. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

American Andre Agassi, 41, is (i) __________ the best tennis players of all time, having contested his professional match (ii) __________ the age of 16. He (iii) __________ one of just six (iv)_________  to have won each of the four Grand Slam tournaments at least once. 

(i)    (a) among        (b) between

        (c) one              (d) in

(ii)   (a) when           (b) at

        (c) in                 (d) while

(iii)  (a) become      (b) is   

        (c) became       (d) had been

(iv)  (a) player          (b) winners

        (c) aces            (d) players 

Answer.
(i)   a                  (ii)  b
(iii) c                  (iv) d

19. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

 Since the beginning of human existence, people (i) _________  over the world have expressed their emotions and ideas (ii)_________ the medium of dance. Different regions (iii)___________ India have their own dances.(iv)_______   dance is accompanied by music and songs of the region to which it belongs. 

(i)   (a) all             (b) whole

       (c) much       (d) more 

(ii)  (a) in             (b) into

       (c) through   (d) of

(iii) (a) at             (b) of

       (c) for            (d) from

(iv) (a) Each        (b) All

       (c) Whole      (d) Many

Answer.
(i)   a             (ii)  c
(iii) b             (iv) a

20. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

An analysis of (i)_________   mysterious ‘dark flow’ seen in outer space has suggested that something big is out there, (ii)___________ the visible edge of our universe, which (iii) __________be a sign of a neighbouring universe. Last year, Sasha Kashlinsky of Goddard Space Flight Centre in Greenbelt, Maryland, and colleagues identified (iv)__________ unusual pattern in the motion of around 800 galaxy clusters. 

(i)    (a) all          (b) a

        (c) an          (d) the

(ii)   (a) in           (b) beyond

        (c) on          (d) over

(iii)  (a) might    (b) will

        (c) may       (d) ought to

(iv)  (a) a            (b) of

        (c) the         (d) an

Answer.
(i)  d              (ii)  b
(iii) a             (iv) d
 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

21. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below: 

Puppets are among the (i) _________  man-made objects in the world. Archaeologists in Egypt and India have (ii) __________  pointed clay models that are operated by pulling (iii) __________  strings, which dates back to 4,000 years. Historians tell us that puppets (iv)  ___________ created by nearly all people at all times.

(i)     (a) older         (b) elder

         (c) oldest       (d) old

(ii)    (a) find           (b) found

         (c) finding      (d) fond

(iii)   (a) their          (b) there

        (c) it’s              (d) it

(iv)  (a) has been  (b) is

        (c) was           (d) have been 

Answer.
(i)   c                 (ii)  b
(iii) a                (iv)  d

22. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

 Spending time (i)__________   their kids brings immediate as well as long-term gains to fathers. Children of an involved dad (ii)________ more popular, get on better with their peers and are (iii)________   empathetic according to a research published by a Canadian study. Today, thanks (iv) _______  the modern technology, fathers can spend more time with their children even when they are away from home. 

(i)     (a) of            (b) with

         (c) beside    (d) besides

(ii)    (a) is             (b) was

          (c) were       (d) are

(iii)   (a) more       (b) more than

         (c) most       (d) the most

(iv)   (a) to             (b) of

         (c) off            (d) with Answer

Answer.
(i)   b                (ii) d
(iii) a                (iv) a

23. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

 Thousands of species of plants and (a) ………………… are fast disappearing from the face of our (b) ………………… and no one else but (c) ………………… is responsible for this. (d)………………….. of trees in the hilly regions (e)………………… the lives of people living there. 

Answer.  (a) animals     (b) earth     (c) human being     (d) felling     (e) has destroyed
 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

24. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

2. Last month an (a) …………………………….. was organised by our school and we (b) ………………… (take) to Botanical Gardens. Three buses (c)………………….. (hire) and all students (d) ………………… the gardens and its natural beauty.

Answer. (a) excursion  (b) were taken  (c)  were hired  (d) enjoyed

25. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

Ther driver (a) ………………….. with an accident as it was a case of (b)……………… driving. His (c)………………… could be recorded because he was (d) ……………….. injured.

Answer. (a) met  (b)  rash/negligent  (c)  statement   (d) severely/ badly
 

26. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

Our life today (a)…………….. surrounded by all kinds of (b)……………… which has made our life very (c)………………. . The (d) ……………. on the Internet is just a (e)…………………away. 

Answer. (a) is  (b)  gadgets  (c) comfortable  (d) information  (e) click
 

27. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

People all over the (a)…………….. have different eating habits. The kind of (b)……………. that they consume depends on the (c)…………………. in which they live and also what the (d) ……………… produces. In Europe people eat more (e)…………… and less grain.

Answer. (a) world  (b) food  (c) region/area  (d) farm  (e) crop 
 
Gap Filling Class 9 Solutions CBSE Board
 

28. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

The human body is like a machine containing (a)…………………. systems (b)……………….. out the process (c)………………….. life. Each system is (d)…………….. up of organs (e)………………………… consist of (f)……………… cells and tissues. (g)…………….. of our five sense organs (h)………………… in perfect co-ordination with the other. 

Answer. (a) various/different   (b) to carry  (c) of   (d) made  (e) which                                (f) specialised   (g) each  (h)  work

29. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

I like to (a)………………… my birthday with my family. The kind of love and (b)…………………. a family provides, no one can take their (c) ………………… . Ours is a (d)………………… family and we have grandparents who keep (e)………………… us whenever we face any (f) ………………. .

Answer. (a) celebrate  (b) supports  (c) place  (d) joint  (e) guiding  (f) problem/difficulty 

30. Complete the following passage by choosing the most appropriate option from the ones given below:

This year, we should all (a)………………………. to celebrate Diwali without (b) ………………… . In your school too, promote the celebration of (c)………………. free Diwali. Tell the other children not to (d)…………………… their money, etc. on these things. 

Answer. (a) pledge (b) crackers/noise (c) crackers (d) waste

 
 
 
 


Share now